Geplaatst in Heidewandeling, Radio Kootwijk, Wandelen

Heidewandeling, Radio Kootwijk

Wat: Heidewandeling

Aantal km: 12,5

Start: Schaapskooi Hoog Buurlo, P-plaats Hoog Buurloseweg, 7348 BB Radio Kootwijk

Wanneer: juli 2021

Wat een mooie wandeling is dit. Heel afwisselend door prachtig (tenminste ik hou ervan) landschap. Het is midden juli. Het weer is zeer wisselend. In een korte broek naar Radio Kootwijk. Maar voordat we vertrokken, driekwartbroek aan en een jasje. We wandelen  over de Hoog Buurlose Heide. We lopen langs oude beukenbossen. Dan zien we tussen de bomen door ineens het zendstation Radio Kootwijk. Een prachtig gezicht hoe dat monumentale gebouw daar midden op de hei ligt. Foto’s worden gemaakt en we hopen dat we er dichterbij komen. En dat is zo. Je komt er helemaal langs. Het gebouw is open maar we gunnen ons geen tijd om er naar binnen te gaan. Dat ga ik zeker een andere keer doen. We lopen door. Je schampt Radio Kootwijk want we gaan gelijk de bossen weer in.

Na een km of 6 lassen we een pauze in. We lopen net over het mulle zand een heuvel op en daar staat mooi voor ons een bankje. We hebben een prachtig uitzicht over de vlakke velden.

Inmiddels is de jas uit en lopen we door het afwisselende landschap. In het najaar moeten we zeker een keer terugkomen als de heide in bloei staat. En dan hopen dat we wild zien. Nu horen we wel de specht en andere vogels maar het wild blijft weg.

Het laatste stuk brengt ons nog een heuse klim. Maar gelijk ook weer een afdaling. Al met al zeer de moeite waard door de golvende heide, prachtige vergezichten, mulle zandpaden en zendstation Radio Kootwijk.

Zendstation Radio Kootwijk

Voormalig zendstation Radio Kootwijk is een monumentaal pand met een bijzondere geschiedenis, waarin verbinding leggen centraal staat. Het gebouw is architectonisch uniek, in zijn bijzondere art-decostijl. Het biedt een sfeervol decor aan grote en kleine zakelijke evenementen. Daarnaast geeft Radio Kootwijk een podium aan culturele gezelschappen, voor verrassende muzikale ontmoetingen en theater. 

Geschiedenis van Radio Kootwijk

Rijksarchitect Julius Luthmann kreeg in 1920 de opdracht een hal te bouwen voor de grote dynamo van de radiozendapparatuur voor de lange golf. De desolate zandverstuiving bij Apeldoorn leende zich goed voor een storingsvrije zender. Luthmann mocht geen hout en ijzer gebruiken, dus werd het helemaal van beton. Er werd in het rijke Nederland van toen niet op een dubbeltje meer of minder gekeken. Het ontwerp is dan ook tot in de puntjes uitgewerkt en tot in het laatste detail afgewerkt in Art Deco.

Radio Kootwijk bezoeken zonder gids

In en rond zendgebouw Radio Kootwijk zijn het hele jaar door tal van activiteiten met gids, maar je kunt het gebouw ook zelfstandig bezoeken. Wat is er te zien? Het is vooral sfeer proeven. Direct bij binnenkomst ervaar je de Art Deco architectuur. Uiteraard bezoek je ook de zenderzaal waar vroeger de zendapparatuur stond. Daarnaast zijn er foto’s te zien hoe Radio Kootwijk er vroeger uitzag en vertoont een kunstenaar een aantal van zijn/haar werken. 

Informatie: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/radio-kootwijk/bezienswaardigheden/zendstation-radio-kootwijk

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s