Geplaatst in Knapzakroute Eefde, Wandelen

Knapzakroute Eefde

Route

Wanneer: 24 maart 2023

Aantal km: 18,5 km

Met: Corine

Startpunt: Zutphenseweg

We gaan eens een nieuw gebied ontdekken. We starten vandaag in de Achterhoek. We moeten beiden ruim een uur rijden om in Eefde te komen. Het startpunt ligt bij Landgoed het Haveke. Alleen daar kun je niet parkeren. Tenminste wij zagen het niet. In het dorp bij de kerk en de winkels is een groot parkeerterrein. Dus daar onze bolides neergezet. Dan lopen we richting het landgoed. Tot we tot de ontdekking komen dat we al bordjes tegengesteld zien. Dus omkeren en verder de bordjes volgen. Het weer is vandaag ook weer wisselvallig. Dus de rugzak is gevuld (uiteraard met de lunch) maar ook met een regenjas. En die blijken we ook deze keer weer nodig te hebben.

We volgen de knapzakbordjes en knooppunten. Je kunt ook een route halen maar dat hebben wij niet gedaan. Maar goed, we lopen weer langs het parkeerterrein en zijn al snel het dorp uit en loop je door een wijds landschap. Eerst komen we een paard en wagen tegen. Het gaat steeds harder waaien. Omdat het zo vlak is, zit je haar al snel niet meer in model. Ik geniet ervan. De knotwilgen die geknot zijn staan er fier bij. We zien de IJssel al liggen. We waaien nog net niet van de dijk af.

Langzaam vaart een vrachtschip voorbij. Ik vind het prachtig. We lopen dan parallel langs de weg in een berm. Moeten we hoog of laag lopen? De bordjes geven verschillende signalen af. Dus we lopen van boven naar beneden. We zijn wat stram maar we lijken wel berggeiten. Ondertussen zijn we knooppunt F38 even de weg kwijt want we hebben een bordje over het hoofd gezien. Het is weer goed gekomen. We vervolgen onze weg langs een watertje. Bij F16 zien we een bankje en eten en drinken wat. Dan schamp je het dorp en krijgen we een dikke bui op ons kop. Dus de regenjassen aan.

Daarna loop je weer het dorp uit richting het Twentekanaal. Over de brug en de verte zie je de sluis liggen (zie tekst hieronder voor meer info over de sluis). We lopen langs landgoed Huis de Voorst. En gaan dan we richting het Twentekanaal. De weg gaat langs de sluis. Een heel stuk langs het Twentekanaal. Het laatste stuk gaat helemaal door de weilanden.

Dan zijn we weer bijna bij het dorp. Een kudde schapen staan ons op te wachten. Er staat nog een bankje bij. We gaan nog even zitten en drinken wat. Ondertussen luisteren we naar het geblaat van de schapen.

We eindigen middenin de bebouwde kom van Eefde bij Landgoed ‘t Haveke. Het in 1860 gebouwd herenhuis, is omgeven door een mooi aangelegd Engels landschapspark. Er zijn bossen, weilanden, strak geschoren gazons en uitbundig bloeiende struiken. Lange wandelpaden kronkelen zich een weg door het park en zijn overdag vrij toegankelijk. We lopen nog even door naar het parkeerterrein om met de auto huiswaarts te keren. Het was een mooie route.

Het is een zeer afwisselende route. Je komt langs de natuur van de IJssel, de Oude Eefde Beek en de parken en bossen van landgoederen De Voorst en Het Haveke. De sluis zit in de route, maar ook landhuizen als Den Dam en de verdwenen plaatsen als ’t Rijsselt en Het Elze. 

Sluizencomplex Eefde

De sluis is in 1935 gebouwd naar een ontwerp van ingenieur Roosenburg van Rijks-waterstaat voor het in 1930-36 aangelegde Twentekanaal. De sluis bestaat uit vier heftorens met twee schuifdeuren. Bij het monument horen een kantoor en een gemaal, dat het water terugpompt dat bij het schutten verloren gaat. De aanleg van het Twentekanaal betekende een verdere versnippering van het dorp Eefde. Meerdere -woningen en boerderijen moesten ervoor het veld ruimen. 
Het kanaal werd aangelegd in het kader van de werkvoorziening tijdens de crisisjaren van de vorige eeuw. Het was van groot belang voor de afwatering van het achterland. In 2020 is de bouw van een nieuwe kolk aan de noordkant van de oude sluis afgerond. Er zijn drie woningen en veel oude bomen aan opgeofferd, maar er is een heel nieuw park aangelegd met wandelpaden en speelvoorzieningen.

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s