Geplaatst in Wandelen

Wandelroute Gaasterland: Elfbergen en Lycklamabos

Oudemirdum: route

Wanneer: 5 februari 2023

Aantal km: 12 km (knooppunten)

Startpunt: Bezoekerscentrum Mar en Klif, De Brink 4, 8567 JD Oudemirdum

De route gaat via de wandelknooppunten, met de wijzers van de klok mee.

90-96-69-65-64-60-49-09-08-45-40-46-44-43-41-42-72-93-92-90

Met: Harriët

Het is een wat druilerige dag. De zon wil niet echt doorkomen. Ik haal H op en we drinken eerst nog even een bakje koffie. En dan naar Oudemirdum. Het is alweer een tijdje geleden dat ik daar ben geweest. We rijden rustig die kant op. De hoofdweg is door de jaren heen overzichtelijker geworden en vaak mag je niet inhalen. Dat bevordert wel de veiligheid. Als we richting Gaasterland gaan slingeren we door het landschap. Het is nog rustig. We parkeren onze auto in de hoofdstraat waar de bakker en verschillende restaurants en het bezoekerscentrum is gelegen. Even zoeken waar het paaltje met het eerste nummer staat en dan gaan.

We lopen eerst het dorp uit en dan verdwijnen we in de bossen. We moesten wel even goed op de bordjes letten, even teruglopen. Welke kant wijst de pijl op. Maar het gaat allemaal goed.

Het is een mooie afwisselende route. We lopen eerst door het bos Elfbergen, het grootste bos van Gaasterland (175 hectare). Het bos heeft naald- en loofhoutsoorten in allerlei leeftijden. Het wandelt hier erg prettig en we lopen lekker door. Dan lopen we langs landhuis Kippenburg. Dit is een 19e eeuws landgoed rustig gelegen aan de bosrand.

Daarna duiken we het Lycklamabos in. Dit is van oorsprong een eikenhakhoutplantage. Uit het eikenschors won men looizuur. Kenmerkend voor dit bos zijn de gegraven greppels met de tussenliggende hogere stroken (rabatten). Het glooiende gedeelte is prachtig. Waar de greppels liggen en de hogere stroken vonden we wat recht toe recht aan. Maar prachtig dat je hier kunt lopen en de diversiteit ziet. Het is tijd om wat te drinken. We zoeken een bankje. Die komen we overigens geregeld tegen. We zoeken een strategische. Want het is niet warm dus we willen niet op de wind zitten. Het eerste bankje in de luwte is voor ons. Snel wat drinken want je koelt toch snel af. En dan weer door.

We komen langs de Bremer Wildernis. En we zien een klokkenstoel. We wijken even van het pad om hem op de foto te zetten. Een heel klein paddenstoeltje zit in het gras. Die fotograferen we dan ook nog maar even.

Het gaat behoorlijk waaien. Mijn pet wil er vandoor maar ik red hem net. We lopen ook dan ook net op de vlakte. We duiken het bos weer in en dan is het gelijk veel rustiger. We horen allerlei vogels en dan zien we een boomkruiper. Top!

Al in de verte horen we een fietser aankomen. De gezellige meneer vraagt waar we vandaan komen. Nou út de Lemmer. Of we daar vandaan kwamen wandelen. Jaaaa natuurlijk. Haha nee. Wat een gezelligheid. Dan zijn we alweer met het laatste gedeelte bezig. In Oudemirdum zijn we de bordjes kwijt maar we zien de kerk en lopen die kant op. En ja hoor dat gaat helemaal goed.

We stappen in de auto om naar de Paviljoen ’t Mar te gaan. Daar hangt het met de benen buiten. We vinden gelukkig nog een plaatsje. Daar heerlijk lunchen. Het paviljoen ligt op het klif bij Mirns, waarbij je aan de voorkant geniet van het panoramisch uitzicht over het IJsselmeer en aan de achterkant het Rijsterbos. Mooie locatie en lekker eten. Mooie afsluiting van een gezellige tocht met m’n zus.

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s