Geplaatst in Reisverhalen, Zuid-Afrika

Wine and Whales

(!) Allereerst nog ff een weetje, blijkt dat struisvogelmannetjes het in de paringstijd zo’n 8 a 9 x per dag doen! Nou ken ik “iemand”….die zegt dat hij in het verleden ook garant stond voor 7 x, nou die moet het dan toch mooi afleggen tegen deze gevederde reus.

Donderdag 29 okt.: Proost!
Gisteravond lekker rustig aan gedaan, hapjes gehaald bij de Spar, dit samen met een wijntje lekker op onze kamer opgepeuzeld, genieten……..totdat, daar zijn ze weer, Jazeker, De Hypotheker. Een mailtje van onze vrienden. Er was toch iets nodig voordat er een definitief akkoord voor onze hypotheek zou komen (!!!) Of we dat maar ff wilden regelen………grrrr. We zijn er zo klaar mee onderhand. Blijkt dat ook nog het internet in half Stellenbosch het heeft begeven, dus we kunnen we ook nog niks. Dan in de ochtend zuslief bereid gevonden (onze dank daarvoor) om naar Zwolle af te reizen en zaken te regelen. Na een lekker ontbijt kunnen we ons mentaal voorbereiden op een culinair dagje. Met de pindakaas nog in de mondhoeken, staan we opeens tegenover onze gids voor die dag. Hij begint gelijk in het Afrikaans te kletsen, gelukkig verstaan we dit nu bijna helemaal. We gaan op pad, we pikken nog 3 andere mensen op en komen dan aan bij de eerste wijnboer. Het is eigenlijk een groot landhuis tussen de wijnvelden, waar de wijn wordt gebotteld. Prachtig zijn deze landhuizen, wit met rieten daken. Ze zijn al een paar honderd jaar oud en gebouwd door de Hollanders. We krijgen een rondleiding en uitleg over de wijnproductie. Dan begint het proeven tegen 10 uur met…..Champagne! Tis heerlijk. Daarna volgen er nog 2 witte en 2 rode te proeven. Zo gaat ook bij de andere 2 wijnhuizen. Marianne heeft na een glas of 6 al ardig lol (het zijn wel halfvolle glazen hoor mensen) Maar aan het einde van de dag staat de teller al we op 12….. En lekker, mmmm.

Vrijdag 30 okt.: Whalewatching
Vandaag zou het nog mooi weer worden in de wijde omgeving van Kaapstad. Dus wij op vroeg uit de veertjes. We zijn trouwens beiden meestal rond 6 uur al wakker, pfff. Lekker makkelijk voor straks al we weer aan de arbeid moeten….. Maar goed, vandaag is Kaapstad onze eindbestemming. We besluiten dit via een omweg te doen, van rond de 250 km. We gaan naar Hermanus! In de baai daar is het paringsgebied van de Walvissen. Geinig, wippende walvissen spotten….. Dus hup, jump in de Jeep en gas er op. We moeten eerst uit het dal waar Stellenbosch in ligt. Zodra we de bergpas over zijn veranderd het weer plots van zonnig en 25 graden, in trieste motregen en 19 graden. Nou das pech, daar rij je dan, allebei met een hempje und kurze hose aan. Naar mate we dichterbij Hermanus komen, wordt Marianne meer en meer “opgewonden”. Ze heeft haar telelens al op schoot, tsja de body ontbreekt (gestolen dus), maar je kunt er toch door heen kijken. (tipje van moeders) Het is erg druk langs de boulevard met mensen en auto’s, je zou de Whales hier vanaf de kant kunnen zien. Nou nou, hebben wij weer, helemaal niets! Ja, op een paar kilometer afstand ziet Marianne een zielig beetje water omhoog komen dat uitgeblazen wordt. Dan maar op naar Kaapstad, gaandeweg de rit knapt het weer op. Bij het hotel aangekomen blijkt onze kamer nog niet klaar. We gaan op het terras in de zon zitten ………zand happen blijkt, niet normaal wat een harde wind, gwn dikke storm. De tafels en stoelen waaien over het terras en het personeel gaat zowaar rennen…. In de namiddag trakteren wij ons op een uitgebreide Thaise massage. Tis weer net als vorig jaar in Bangkok, ze lopen weer over je heen en besmeuren je met olie…..HEERLIJK. We gaan weer terug naar ons strandhotel met zicht op de Tafelberg. Morgen staat Kaap de Goede Hoop op het programma! Tot later luitjes.

Naar de haaien…..

Zaterdag 31 okt.: Het zuidelijkste puntje van Afrika
Onze rode bolide laten we vandaag weer ff uit. Een rondje over het schiereiland met als doel Kaap de goede hoop. De komende dagen wordt het weer steeds slechter dus we moeten nog even profiteren van het magere zonnetje. Gisteren stonden we nog even foldertjes te bekijken en had Marianne gelijk al iemand aan dr snoer hangen. Schrijfblok erbij. Hij maakte wel even een schema voor wat we de komende dagen konden doen. Hij nam zijn werk zeer serieus. Hij zat er wel in zn springbok shirt want vanavond spelen de rugbyers voor de derde plek. Die hebben ze overigens ook gewonnen. Maar goed gewapend met een plattegrond van de omgeving en een uitgetekende route over het schiereiland was de buit binnen. (We lezen dat het morgen maar 17 graden en het gaat stormen. Maar ff een mailtje sturen aan kaptein Iglo of het wel door gaat) Marianne krijgt zo langzamerhand het idee dat het geluk niet aan hun kont hangt en dat er geen enkel beest meer voor de lens komt. Maar goed vandaag. Een prachtige route helemaal langs de kust, Sea Point, Hout Bay, Noordhoek, Kommetje, Scarborough, Misty bay.. Alleen al voor deze namen zou je de route doen. Ondanks het waterige zonnetje is het prachtig. We zijn echter niet alleen die deze route doen dus het is goed uitkijken geblazen. Via de struisvogel boerderij komen we bij Kaap de goede Hoop. Mensen, mensen wat een mensen. Iedereen verdringt zich bij het bord. Maar uiteindelijk staat iedereen er op. Via Simons Town, Fisch hoek en Muizenburg weer terug naar Kaapstad. De topper van de dag was toch wel de pinguïns! Bij Simons Town is een hele kolonie en gelukkig ze hadden zich niet verstopt de koddige beestjes lagen gewoon voor ons klaar! Top!!

(!) Triest bericht voor ons en sommige lezers, we hebben een mailtje ontvangen, dat onze Sharktrip niet door kon gaan, er wordt veel te harde wind verwacht.

Zondag 1 nov.: Dan maar weer aan de drank!
We zijn wel gelijk naar een alternatief gaan zoeken en hoe wonderbaarlijk het is een wijnproeverij geworden maar…. nu met kaas én chocola! Wat was het weer een gezellige dag. Met een goede ontbijtbodem in de maag gaan we vandaag weer wijnproeven. Zoals gezegd wordt het vandaag (heel) slecht weer. Bij het aankleden zijn er alleen nog maar donkere wolken, tijdens het oppeuzelen van de omelet komt het met bakken uit de hemel en waait het weer als vanouds. Onze St. Lucia jasjes komen nu wel van pas. We worden opgehaald bij het V&A hotel op het waterfront. Gisteravond hebben we daar de boel verkend. Retedruk omdat de finale rugby Australië – Nieuw Zeeland werd gespeeld. All black heeft gewonnen. De bars en restaurants zijn hier bij de Waterfront reteduur. Het hotel is ietsjepietsje duurder dan dat van ons dus we blijven maar buiten onder de overkapping staan in onze toeristische outfit. We horen en voelen de storm zelfs hier. De kokosboombladeren vliegen je om de oren. De portier en Belboy kijken angstig om zich heen, de auto’s van de gasten worden belaagd door takken en schillen van de kokosnoten, het zal je auto maar zijn….ff Apeldoorn bellen dus. Fren, onze vrouwelijke gids, komt ons ophalen. Ondanks het shitweer is ze heel opgewekt. Ene Hans, een man die nooit zn waffel houdt blijkt gaandeweg en zijn neef zitten al in het busje. Het zijn Oostenrijkers, dat laat Schwanz…….srry Hans, ten minste een ieder ongevraagd weten. Een Canadees koppel (geen stelletje bleek later) hadden ook al een plek gevonden. We moesten nog een Duits stel ophalen en toen waren we compleet. Fern heet ons van harte welkom en legt uit wat de bedoeling is vandaag. ‘S morgens 2 proeverijen en ’s middags nog eens twee dan met chocola en kaas. Tussen de middag een lekkere lunch en dit alles is inclusief. Wow dat gaat wat worden. En inderdaad dat gaat wat worden. We starten met een proeverij van 6 wijnen in Stellenbosch. Het zijn geen hele glazen vol maar we krijgen het al lekker warm ondanks de harde regen. De tweede is nog eens 6 ook in Stellenbosch. Inmiddels is iedereen Hans al zat, want werkelijk, hij maakt iedereen ongevraagd gek met zijn verhalen. Dit maakt de rest van de groep wat hechter en we vermaken ons dan ook prima. We krijgen echt een heerlijke lunch tussen de middag. Even ontstond de situatie dat Rudy naast praatgrage Hans terecht zou komen en dat lieve mensen is geen goede combinatie. Dus Rudy schuift vlug wat plaatsen op onder grote hilariteit van iedereen. De neef van Hans wordt ook helemaal krankjorum van hem dus die ontwijkt hem al de hele dag. Later laat ie ontglippen dat wat Hans zegt gaat het ene oor in en het andere weer uit. Leuk duo dus. En dan begint het feest pas echt. Nee toch nog niet. Onze Rudy heeft een bijna 10 cm grote kever gered. Jawel de wonderen zijn de wereld nog niet uit. De kever lag verdwaasd met zn pootjes omhoog op de straat. Maar Rudy heeft em opgepakt (wel met 5 papieren handdoekjes, zodat ie em niet zou voelen) en weer in de tuin gezet! Chapeau. Richting Franschhoek voor wijn en chocola. In Nederland vond Marianne het nog een rare combinatie maar nu hadden we het veel eerder moeten bedenken. Het enige nadeel was dat we bij de eerste wijn alle chocola hadden opgevroten terwijl het de bedoeling was dit bij alle rode wijnen te nuttigen en niet bij de eerste de beste alles naar binnen te stoppen. De laatste in Paarl was absoluut de topper. Én 6 wijnen én even zoveel verschillende soorten kaasjes. En het beste nieuws was dat je kon onbeperkt langs de kaas lopen en snaaien. Wat we eerder zeiden….een toppertje! We hebben nog wat kaasjes gescoord (wijn hadden we al) dus dat wordt straks nog een kleine after-party.
Na 24 proefglazen is het straks vast lekker slapen…………

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s