Geplaatst in Reisverhalen Brazilië

Heerlijk tussen de beesten

Met kleine oogjes zitten we in het vliegtuig van 6 uur richting Sao Paulo. Maar wel heel relaxed. Het zijn voormalige businessclass stoelen. Dus lekker groot. In Sao Paulo is het somber weer. We moeten ongeveer 2 uur wachten op onze volgende vlucht. We doen ons maar te goed aan een empanada en koffie. Zo vliegt de tijd wel voorbij. De vlucht naar Campo Grande zit vol. In Campo grande halen we eerst onze auto op. Dat valt nog niet mee. De mevrouw van het verhuurbedrijf spreekt geen woord over de grens dus de upgrade die R voor ogen had werd niks. Wat het wel werd is een rode polo zonder toeters en bellen. De airco had moeite om de ruim 40 graden buiten te houden. Optrekken was ook wat lastig en een TomTom was er niet. Gelukkig hadden we zelf een internetkaartje aangeschaft dus met behulp van Google Maps rijden we naar de Facenda Baia Grande. Uit zuinigheid zet M halverwege de route het internet uit. Oeps dat was niet slim. Want we wisten dat we in het dorp Miranda af moesten te slaan maar ja toen deed het internet niet meer. Na veel vijven en zessen kreeg ze de boel weer aan de praat en konden we weer verder. Off Road nu. Tussen de ranches, koeien en stieren door. M zit volop te genieten. R bedenkt hoe hij deze 2 dagen door komt. De Facenda ligt 20 km van de normale weg. Dus het duurt wel even voor we er zijn. Kwart voor drie (het is hier een uur tijdsverschil met Sao Paulo) komen we aan. 3 uur zou er al een excursie piranha vissen zijn. Die slaan we over, dat redden we niet. We krijgen een allerhartelijkst ontvangst. Koffie, broodjes, koekjes. Alles wordt aangesleept. Na het een en ander te hebben verorbert duiken we het zwembad in. Gossie wat is het hier heet. Maar we genieten volop. De toekans vliegen ons rond de oren. Super veel vogels waar we de naam niet van weten. Allerlei kleuren, allerlei grootes. En een kakofonie aan geluiden. Je komt ogen en oren te kort. M herkent wel de grietjebie. Deze vogel heeft ze eerder in Zuid-Amerika behoort o.a. in Suriname.

Ook op de kamer is het bloodie hot. Voor het eten nemen we nog een caipirinha. Er is een heuse barman op de Facenda die ze heerlijk kan maken. Om 19 uur gaan we eten. Er is veel te kiezen. We eten samen met een Hollands gezin en de eigenaar met zijn familie. Het blijkt dat we de laatste gasten zijn. Ze verkopen de boel. Of ze hebben het al verkocht. Overmorgen komen de verhuiswagens. We kruipen er niet laat in. Morgen gaat om kwart voor 6 weer de wekker om om 6.30 uur op fotosafari te gaan. Midden in de nacht heeft R reuze dorst. Hij besluit de stoute schoenen aan te trekken en gaat de kamer uit om naar buiten te gaan. Buiten bij de bar staat een koelkast waar we het drinken uit kunnen halen. Voordat hij de koelkast heeft bereikt slaat de hond van de Facenda aan. R zag hem niet maar hoorde hem wel. De koelkast zat onder de insecten. Uiteindelijk besloot ie maar zonder water te vertrekken.

R had een onrustig nachtje dus voor de wekker ging stond hij al naast t bed. De airco van onze kamer trekt het niet. Dus het bleef warm. M heeft wel heerlijk geslapen. We drinken een bakkie koffie en springen in de Jeep. Twee cowboys nemen ons mee. Spreken geen woord Engels/Spaans maar ze zijn wel heel leuk. De dieren slapen uit vandaag. We beginnen met een miereneter. Tenminste we zien wat in de verte en met name zijn pluimstaart. Wel zijn contouren. Helaas zijn er geen foto’s. Nou ja als je een pluim wilt zien laat t dan weten. Voor de rest is het nog geen feest. Totdat we een armadillo (gordeldier) zien. Dat is toch helemaal top. Overigens zien we nu ook weer allerlei vogels. De temperatuur is nu nog te doen. We zien de krekels van dichtbij. Een kaaiman loert ons aan. Aan het eind van de toer zien we in de verte capibaras (van die grote cavia’s). Als we terugkomen staat het ontbijt al klaar. We gaan ons eerst omkleden. Het is zwembad weer! Maar eerst lekker ontbijten. M zit nog aan een bakkie als ze in eens een hele grote hagedis ziet. Ze graait haar camera uit de tas en rent er heen. WoW geweldig. Vervolgens ziet ze allerlei vogels dus ze schiet het ene plaatje naar het andere. Dan wordt ze nog gewezen op een blauwe ara. Tjonge jonge wat mooi. Nu is het echt tijd voor het zwembad. Dus de rest van de dag liggen we of in het zwembad of er naast (met als gevolg dat M kats verbrand is). Om 15.30 uur weer een tour. Maar voor die tijd ziet ze nog een vogel op stelten, de toekans en een soort Woody woodpecker. De tour begint met capibaras dus dat is top. Dan zien we kaaimannen, eagels, ander gevogelte. Van de jeep gaan we op een gemotoriseerd vlot. Tenminste als de motor aan wil slaan. Dat duurt ongeveer een kwartier. Dan gaan we op pad. Een gids begint halverwege het meer al te roepen dat ie een tapir ziet.

M ziet niks. Ze schiet maar wat foto’s en als ze die inzoomt en warempel dat is een tapir. We komen steeds dichterbij. WoW wat zijn die groot. Dan een kaaiman, een eagel, piranha’s en allemaal van heel dichtbij. Super genieten. Wat een supertour. Op de terugweg valt nog even de motor van het vlot uit. Maar uiteindelijk komen we weer aan bij de jeep. Inmiddels is het donker en rijden we terug. We zien vuurvliegjes en in het water zien we de ogen van de kaaimannen. Wat een mooie afsluiting deze tour. Daar nemen we maar een caipirinha op. M gaat vervolgens deze avond op pad voor het watertje. Ook zij loopt door het donker naar de koelkast. Zij komt eerst een mestkever tegen ter grootte van een hand. Vervolgens wordt ze aangevallen door insecten. Ook bij haar zit de deur van de koelkast onder de ongedierte maar als klap op de vuurpijl zit een pad zo groot als een mensenhoofd voor de koelkast. Tja toen zag ook zij het niet zitten. En keerde onverrichte zake weer terug. R had inmiddels een kleine kever in zijn bed. Dus het was erg lollig. M gaat slapen. R gaat t proberen.

De volgende ochtend schiet M nog even haar rolletje vol met allerhande vogels. Jammer dat we hier weggaan. R riep steeds: gillend naar huis. Dus die had de rode polo al gestart om met gierende banden de Facenda te verlaten.

Google Maps stuurde ons via de Off Road wegen naar Campo Grande. Op een gegeven moment toch maar omgekeerd. We waren bijna slagroom zo schudden we de auto door. Vrij snel de juiste weg gevonden en karren maar. M heeft ook een stuk gereden. En al snel kwam ze er achter dat deze rode duivel echt niet op trekt. Dus wil je inhalen moest dat goed uitgekiend worden. Dat lukte prima. Rond het middaguur waren we in het hotel. Een mooie ruime kamer met een airco die het prima doet. We nemen even een drankje in de lobby. Maar die is vet aan de prijs. We gaan met de Uber de stad in. Alle barretjes zijn nog gesloten. Uiteindelijk beland M in een ijsco tent en even later kan R zijn hart ophalen bij een adres Belga Beer. ‘S avonds eten we bij Lig Lig. Dumplings en noodles. Even wat anders dan de beefjes op de Fazenda.

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Een gedachte over “Heerlijk tussen de beesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s