Geplaatst in Quatre Bras, Wandelen

Quatre Bras

Wat: Wandelroute Pyramide van Austerlitz

Aantal km: Quatre Bras 14,64 (3,3/4 uur)

Wanneer: april 2021

Start: Zeisterweg 98, Woudenberg

April – Austerlitz. Vandaag weer een wandeling met m’n Brabantse vriendin. We hebben afgesproken bij de parkeerplaats van de pyramide van Austerlitz. De coronamaatregelen zijn nog van kracht dus het is druk in de bossen. Daarnaast is het prachtig mooi weer. Dus iedereen wil naar buiten. En het is ook nog een zondag. Het is dus drukdrukdruk. We gaan voor de langste route. Oranje paaltjes dit keer. Het duurt even voordat we de paaltjes hebben ontdekt. We moeten gelijk de weg oversteken. En lopen over het fietspad. Eerlijk gezegd vind ik het eerste stuk niet zo mooi. Heel veel asfalt. De fietsers vliegen je overal voorbij. En de paniekerige bejaarden die net nog kunnen fietsen denken dat de corona hen aanvliegt waardoor ze heeeeel raar doen.

Als snel lassen we en stop in. We zijn toe aan een bakje koffie. Na de lange autorit moeten we ook al wildplassen. Maar aangezien de auto’s en fietsers voorbij zoeven lukt dat, na een hopeloze poging (het werd de mensen wit voor de ogen), niet.

We zijn blij als we meer de bossen induiken. Daar hebben we ook gelijk een probleem. De paaltjes zijn weg. Nee he. Ja hoor. Maar het wildplassen gaat hier wel. Je moet vaak gebruik maken van de fietspaden en aangezien het druk is, is dat niet altijd even fijn. Het is dus oppassen geblazen.

Maar goed we zijn dus de weg kwijt. We zijn bij een soort camping. We geloven toch niet dat we de camping op moeten. We lopen door en kijken maar om ons heen op zoek naar de paaltjes. Niks noppes nada. Dan gaan we toch maar terug. Maar we steken dwars over. Maar we zitten in een soort kuil. En ik met mn superlenige lichaam NOT kom dus nooit meer uit die kuil. Ik trek een sprintje, schoenen vol met zand. En sta boven maar nu moet ik weer naar beneden. Ik spring (nou ja doe een poging) en sta aan de andere kant. Zak door m’n knieën. Maar ik heb het gered. Dit was het moeilijkste gedeelte van de tocht.

Daar staan toch ook geen paaltjes. We zoeken onderstaand kaartje op. En via google maps (lang leve internet) proberen we zo goed als zo kwaad de route te doen. We zien de Dwarsweg op de kaart en zowaar ook in het echt en zo lopen we de weg die daarom heen loopt. Daarna lopen we de Drossteeg af en twijfelen daar toch weer even. Immers we zien nog steeds geen paaltjes. I vraagt een aantal mensen of we nog goed zitten en de behulpzame mensen beamen dit. Dan zijn bij Maarn en tijd voor een boterham. Het eerste bankje is voor ons. De zon schijnt er lustig op los. De lange mouwen zijn uit. Later op de dag blijkt dat we heerlijk verkleurd zijn. We nemen de tijd voor onze lunch. We besluiten niet langs het NS station te lopen maar rechtstreeks naar de zandvlakte. Nog steeds geen paaltjes. We dwalen hier lekker rond. Tot nu toe vind ik dit het mooiste stuk. We lopen hier wel een rondje. We zitten, zo denken we, toch niet goed en lopen dan toch maar weer terug. We zien een pad langs een huis lopen richting het bos. Maar is dit geen privé terrein? Maar dan lopen er meerdere mensen die kant op. We gaan die maar volgen. Het is een mooi stukje bos. We zien op het kaartje dat we richting de N227 moeten. We horen auto’s en warempel daar zien we weer een paaltje. Dat loopt toch wel wat fijner. Dit stuk bos is prachtig. We genieten. We lopen langs Den Treek, Henschoten. Het pad is hier wat breder en dan zijn we alweer bij de parkeerplaats. We besluiten door te lopen anders zien we niet eens de pyramide. Je kunt er niet op vandaag. We besluiten nog even te picknicken met de restjes die nog over zijn van de lunch.

Het is een mooie dag geweest. De route was aardig. Wat te veel asfalt en het is behoorlijk veel lopen over fietspaden. Wel een mooie omgeving. Dus zeker reden om een keer terug te komen maar dan een andere route.

Nog wat interessante info:

Het bosrijke gebied rond Austerlitz is vooral bekend om de 36 meter hoge pyramide van aarde, die in 1804 gebouwd is door napoleontische soldaten. Op deze pyramide staat een obelisk van steen. Deze is te bereiken via een lange trap (hiervoor moet je entree betalen).

Austerlitz is vernoemd naar de plaats in voormalig Tsjechoslowakije waar Napoleons leger de Oostenrijkse en Russische troepen versloeg. Na het vertrek van de Fransen werd het gebied ontgonnen en bebost met dennen, sparren, eiken en beuken. Rijke ondernemers uit de steden lieten er landhuizen bouwen en tuinen en parken aanleggen. Die zijn grotendeels verdwenen, maar de oude beukenlanen geven het landschap nog steeds een vleugje Franse chique.

Kaartje is hier te vinden: https://pyramidevanausterlitz.nl/wp-content/uploads/2015/04/wandelkaart.jpg

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s