
Afgelopen zaterdag weer heerlijk gewandeld. Sinds de corona is wandelen wel een van mijn favoriete bezigheid geworden. Alhoewel ik altijd graag buiten ben en ik echt wel wandelde heb ik nog nooit zoveel gewandeld als het afgelopen jaar. En bleef ik eerst in de buurt. Want ik mag echt niet klagen over mijn directe omgeving. Ik loop in no time door de weilanden van Drenthe.
Deze keer was het weer het paleispark. Enkele weken geleden heb ik hier ook gelopen, toen met een andere vriendin. Want ja ook veel van mijn vrienden zijn aan het wandelen geslagen. Doordat ik heel Nederland heb doorkruist in mijn werkend bestaan, wonen mijn vrienden ook door heel Nederland. En ja dan spreken we vaak halverwege af. En nu dus in Apeldoorn.
Het paleispark heeft diverse routes. Maar als je van ver komt, ga je natuurlijk niet voor een lullige 2 of 5 km. Nee we gaan voor die van 13,5 km. Gewapend met een rugzak vol proviand. Kleding die alle soorten weer kan doorstaan (al doende zijn we wijs geworden⦠van het snikheet hebben tot bibberend van de kou, werken we nu met laagjes. En ja ik weet het ⦠dat is niks nieuws. Dit doet iedereen. Nou ja ik dus nog niet). En lopen maar.

Afwisselende tocht
We hebben geluk. De vorige keer bestond de beestenboel die we onderweg tegen kwamen uit een schamele eekhoorn, een muis die we niet gezien hebben en de plaatselijke ganzen. Maar nu begon het gelijk goed. Herten overal. Ze stonden heerlijk te grazen en zo nu en dan het koppie omhoog en kijkend vragen aan: wat komen jullie hier dan doen. Dus een prachtige start. De route zelf is heel afwisselend. Via de achterkant van Het Loo en āhet hertenkampā loop je richting het oude Loo. Ook die tuinen zijn vandaag open. Dus die laten wij niet schieten. En voor we het wisten stonden we in de paleistuinen van het gewone Loo. Tja daar mochten we met ons kaartje niet in. Wij terug en via een andere afslag de tuin van het jachtslot het oude Loo bekijken. Na al die regen en lage temperaturen begint nu toch alles tot bloei te komen. De tuin ligt er dan ook prachtig bij. Het oude Loo overigens ook. Volgens mij ben ik hier nog niet eerder geweest. Het wordt een kort rondje want we moeten nog een km of 11.
We pikken de witte paaltjes route weer op. We komen langs de begraafplaats van de dierenwereld van het kongingshuis. Je vindt er graven van onder andere paarden en poezen. Dan bereiken we het gedeelte wat vlak is en met veel ganzen en een stroompje meandert door het gebied heen. Dan komen we uit bij een grote vijver met een soort badhuizen. We zien een bankje en genieten van onze zelfgemaakte lunch. Het is nu lekker qua temperatuur. De ochtend begon toch nog fris. Dus de jas hadden we wel nodig. Nu kan hij los. Uitkijkend over het water, de schreeuwende eenden die ergens niet mee eens zijn kletsen wij er lustig op los. Na een klein half uurtje de spulletjes in de rugzak en weer verder. We waren inmiddels dezelfde eekhoorn als de vorige keer weer tegen gekomen (het was tenminste bij dezelfde boom) en de muisjes waren ook al gefotografeerd. Ik vind het volgende deel wat saaier. Ondanks een paadje voor met hele hoge bomen is het hier wat minder afwisselend. Maar het goede gezelschap maakt dit goed. Het wordt steeds warmer dus de jas kan ook uit. Na gebruik te hebben gemaakt van het buitentoilet was er ruimte om de laatste thee te nuttigen met de laatste boterham. We komen uit bij de uitkijkplaats van wilde zwijnen en warempel ze zijn er. Vorige keer noppes nada. Nu een hele familie met kleintjes. Wel heeeel ver weg. Maar we genieten er volop van. Inmiddels zijn er heren bijgekomen met fototoestellen met dikke teletoeters en we mogen even hun fotoās bekijken ⦠aaaahhhhh prachtig. Dan nog het laatste stukje. Het glooit hier behoorlijk en het lijkt alsof het bos hier ouder is. Tussen de vele bosbessen, het prachtige groen, de prachtige blauwwitte luchten genieten we van de schoonheid. Dan komen we weer langs de stellage van houten balken. We ontdekken niet wat het is.

Ik google maar even. Het blijkt een folly te zijn. Folly is een decoratief bouwwerk. In het Paleispark staat er een aantal, bijvoorbeeld de theetent, de boshut van Koning Willem III, de Willemstempel en Bijlandt Rust. In de zomer van 2010 werd er aan het eind van de Koningslaan in het Paleispark een folly geplaatst. Deze folly is ontworpen door landschapsarchitect Michael van Gessel in samenwerking met architect Peter Sas en bestaat uit 36 douglasstammen. Deze folly markeert het eind van deze ongeveer vier kilometer lange zichtas. Tot zover het informatieve gedeelte.
Aan het eind van de route vliegt er een prachtig oranje vogeltje met ons mee. Een lust voor het oog. We zeggen dag tegen de witte en blauwe vlindertjes en tegen elkaar en de een rijdt naar het noorden en de ander gaat zuidwaarts.