Geplaatst in 2018 Krakau, Stedentrip

Kuieren in Krakau

Na het etentje ter gelegenheid van het 50-jarig (!) huwelijk van M haar ouders vertrekken we naar Schiphol. Nou ja Amstelveen. We nemen nog een drankje in het Grand Hotel waar we logeren. Het zijn al luchthaven prijzen. We krijgen er wel een bak pinda’s bij waar je U tegen zegt. Maar aangezien we vol zitten van het etentje laten we die over voor de andere gasten. Bakken vol met Chinezen zijn hier neer gestreken maar daar is geen lol aan. We kijken nog even naar een voetbalwedstrijd maar al gauw zoeken we onze kamer op.

Na een Aziatische nacht voor R (de bedden zijn wat hard), genieten we van het ontbijt. Te kust en te keur en allemaal lekkere dingetjes. Met een volle maag racen we via het Amsterdamse bos naar P3. De bus staat al voor ons klaar. Tot zover gaat het van een leiend dakje. Dan staan we bij de nieuwe (nieuwste) hal om onze koffer af te geven. We zijn al ingecheckt. Ruim 30 minuten later zijn we aan de beurt. De bagageband heeft problemen, te weinig personeel kortom het gaat niet echt soepel. Dan kost het nog twintig minuten om je bagage te laten checken. Van gezellig winkelen kwam het dan ook niet meer.

Het vliegtuig zit bommetje vol. We zorgen dat we er op tijd in zitten zodat we onze trolley kwijt kunnen. Na een uurtje staan we in München. De lounge kunnen we eerst niet vinden totdat we er achter komen dat we met een bus naar de andere hal moeten. We besluiten om niet te gaan. Geen goed besluit. Berooid verlaten we het vliegveld. De vlucht naar Krakow is bijna helemaal vol. Kregen we naar München van dat stevige brood met een soort ham en een smurrie. Nu kregen we een lekker cakeje. M zat op die van R te azen. Maar niks hoor. De taxi staat ons op te wachten. In een nette bus worden we vervoerd naar ons hotel. Kleine doch nette kamer van het Q hotel. Ligt buiten het centrum maar wel naast de KFC, McDonalds, Makro en de Ikea. We frissen ons even op om daarna met de taxi naar t centrum te gaan. Een oude bak vol met sigarettenlucht brengt ons weg. Voor een paar euro ben je in t centrum. Het is er druk, er is muziek, de terrassen zitten vol, veel mensen op straat. Gezellig! We belanden in het hardrock café. Lekker nachos (eerste sessie was koud, de tweede sessie warm en overladen met toppings). Daarna met de taxi terug. Heenweg 21 zloty terugweg 36. Hummm.

Vandaag een rustige dag op t programma. Verkennen van de stad. Na een heerlijk ontbijt in het Q hotel. Het zit aan de rand van Krakow. Dus je loopt niet naar het centrum. Eenmaal in de stad blijf je in de stad. En dat doe je met de taxi. Bussen en trams rijden wel in de stad. Maar vanuit deze lokatie niet. Het hotel regelt de taxi. We laten ons in de wijk Kazimierz afzetten. Het is een joodse wijk. Aan het eind van de week hebben we hier nog een wandeltocht. Nu slenteren we gewoon wat rond. We beginnen bij Plac Nowy. Daar staat een rond gebouw met ramen waar je een grote zapiekanka, een soort Poolse pizza-variant, kunt bestellen. Nog niet gedaan. Het is nog vroeg. En je eet ze uit de hand dus andere kleding mee voor de derrie op je shirt :-). Het is een sfeervolle wijk met leuke cafeetjes. We eten er heerlijk tussen de middag en dan lopen we via het kasteel naar het oude centrum. Het begint al aardig warm te worden. De dag begon met wat regen. Maar toen zaten we nog aan het ontbijt. Wat overigens prima is. Hartig en zoet dus voor elk wat wils.

De prachtige pleinen, kerken, mooie gebouwen en heeeel veeeel toeristen. De pleinen zitten vol het terrassen, het is zoeken om een plaatsje. Maar het lukt. Met een drankje mensen kijken en voor de rest niks te hoeven. Het lijkt wel vakantie.

Via een ritje met de tram van 2 meter om vervolgens toch maar te gaan lopen naar Kazimierz komen we terecht bij Le Scandale. Waar we een stukje van de wedstrijd van België zien. Heerlijke tapas erbij. En ook deze dag is voorbij gevlogen.

Bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Met de taxi naar de opstapplaats. Het is druk in de stad dus de rit duurt bijna een half uur. Als iedereen er is rijden we 5 kwartier met een minibus om in Auschwitz aan te komen. Daar door een strenge controle om het kamp te mogen bezoeken. We treffen en gepassioneerde gids die niet veel met Duitsers opheeft. Het is alsof je in de klas zit. Met overhoring en al. Eerst kom je langs het beruchte bord: arbeit macht frei. Tezamen met de verhalen maakt het een indrukwekkend bezoek. We bezochten verschillende gebouwen. Gebouwen waar of foto’s hingen, schoenen, haar, koffers. Het laatste gebouw wat we bezochten was de gaskamer. Gruwelijk. Na een korte pauze gaan we naar Birkenau. Ook wel bekend als Auschwitz 2. Auschwitz 3 is bijna niks meer van over en konden we dan ook niet bezoeken. Birkenau was groter dan Auschwitz. 1,3 miljoen mensen zijn gedeporteerd. 1,1 miljoen zijn omgekomen. Wat moet je dan nog schrijven. Verschrikkelijk. Mensonterend. Onmenselijk. Ga zo maar door. M heeft een traan gelaten. Wat doen mensen elkaar toch aan.

Een indrukwekkende dag die we in de stad Krakau afsloten in Kazimierz omdat we dat gedeelte van de stad het fijnst vinden. Het is er druk. Polen moet spelen. We belanden in een cafeetje waar spanning heerst. Helaas Polen verliest. We eten een klein hapje (dumplings daar houden ze hier van). Veel deeg, veel vlees. Het vult behoorlijk! Met de taxi naar t hotel en heerlijk douchen.

Vrije dag vandaag. We zouden naar een of andere loungeclub. Maar die blijkt er niet meer te zijn. We maken er maar een rustig dagje stad van. Eerst naar het voormalig hoofdkantoor van de Gestapo. Het blijkt 1 kamer te zijn met drie verschillende periodes. Het is aardig. We nemen de tram richting het kasteel. In sommige trams kun je daar de kaartjes kopen maar ook vaak bij de halte. Dat doen we nu. Je kunt kiezen voor verschillende zones en verschillende tijdsduur. Het wijst zich vanzelf. We hebben een mooi kaartje met alle trams erop dus als ras staan we voor het kasteel Wawel.

Dan even een drankje doen en het kasteel bezoeken. Het is al aardig warm dus we doen rustig aan aangezien we niet hijgend en puffend aan willen komen. Het is er ontzettend druk. Kleine kindertjes, studenten, bejaarden en alles wat er tussen in zit loopt er rond. Het is er prachtig. Foto’s hier en daar gemaakt. Als gids gefungeerd. We worden nl steeds aangesproken om de weg te wijzen en dat doen we dan maar.

We lopen naar Kazimierz. En verblijven daar de middag. Wat slenteren, drinken, winkelen. Lopen naar het oude deel van de stad. Daar wat drinken en de stad fotograferen. We gaan met de taxi terug naar t hotel.

Toertocht door de Joodse wijk en Schindlers fabriek staan op t programma. We zijn mooi op tijd en het is al aardig warm. We zijn in korte broek en shirtje. We hebben sjaals meegenomen voor het bezoek aan de synagoge en de begraafplaats. Het is een mooie tocht door Kazimierz. Veel hebben we al gezien maar nu hebben we het verhaal erachter. In deze wijk is ook de film Schindlers list opgenomen. De gids geeft ons aan welke delen waar zijn opgenomen. We zien het geboortehuis nog van Helene Rubinstein. Bezoeken een synagoge. Er zijn nog verschillende in gebruik. Ondanks dat er nog maar 300 joden hier wonen. Er komen veel joodse toeristen waardoor er nog zoveel open zijn. De begraafplaats wordt gerestaureerd. Het staat niet vol met gedenktekens. Immers in de oorlog zijn ze gebruikt als weg. Dan gaan we naar de Joodse Getto. Daar is niet zoveel meer te zien. Als gedenkteken staan er allemaal stoelen. Deze stoelen symboliseren alles wat de Joden achter moesten laten tijdens de deportatie naar de kampen. Vervolgens bezoeken we de fabriek van Schindler. De fabriek van Schindler is een museum geworden over Krakau in de oorlog. Dat hebben ze heel mooi gedaan. Met veel indrukken verlaten we het museum en besteden onze tijd verder in Kazimierz.

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

2 gedachten over “Kuieren in Krakau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s