Geplaatst in Reisverhalen Ecuador en Galapagos

Ecuador en Galapagos deel 4

Black Turtle Cove en South Plaza

6.30 Boottocht door de lagune en met het mangrovebos. Er groeien drie soorten mangrove-bomen: rode, witte en zwarte. Dieper in het mangrovebos gaat de motor uit en gaan we peddelend verder. Gezien: White-tipped reef sharks, eagle ray, zeeschildpad, groep golden rays, lavareigers, bruine pelikanen, blauwvoet Jan-van-Genten. 8.00 Ontbijt 10-11.00 Tanken bij Baltra Port. Op strandje gelopen en gesnorkeld. Nieuwe vissen: sunset/ spinster wrasse, tree-banded butterflyfish, blue striped snapper. 12.00 Lunch. 14.00 South Plaza: Net als Seymour, Santa Fé en Española zijn de North en South Plazas geologisch een opgetild stuk zeebodem. De vegetatie is arid en littoral zie Santa Cruz). In het deel waar de trail loopt staan alleen cactusbomen en sea purslane (rood tussen mei en december, i.v.m. droge seizoen: minder fotosynthese). Er lagen zeeleeuwen op de aanlegsteiger. Ze wilden niet weg, tot eentje de gids achterna ging. Aan de zuidkant van het eiland is een winderige klif met veel red-billed tropic birds (prachtige witte vogels met lange dunne staart, die aan het einde gespleten is), swallow-tailed gull (meeuw), yellow-billed booby (ofwel nasca/masked booby), fregatvogels en blauwvoet Jan-van-Genten. Op de kliffen maakten 2 beren ruzie om een plekje op een rots: gebrul en gevecht! Verder hebben we veel kolonies zeeleeuwen, zee- en landleguanen gezien. Omdat nu het droge seizoen is, is er weinig voedsel: veel dode leguanen en zeeleeuwen. 16.00 Varen naar Santa Cruz: veel golven

Santa Cruz

Santa Cruz is het centraalste eiland, met de meeste bewoners (10000, hele Galapagos heeft 26000 inwoners). Het eiland heeft alle vegetatiezones: littoral (kust) zone, arid zone (zone buiten bereik van het zoute water, droog, veel endemische planten, weinig dieren, tot 200m hoogte) en de hogere vochtige highland zone (altijd groen gebied, tussen 300-700m gedomineerd door Scalesia bossen). Veel van de oorspronkelijke flora is verloren gegaan door geïntroduceerde planten en dieren. 7.00 Ontbijt. 8.00 Naar The Twins: 2 kraters in het hoogland, omgeven door scalesia-bossen met veel mossen en varens. The twins waren gaskamers, die ingestort zijn door het gewicht van de overliggende rotsen. Flycatcher, Mockinbird (agressieve kwetterende vogel), Darwin vinken en Galapagos duif (blauwe ogen, rode poten) gezien. Onderweg langs de geërodeerde vulkanen Media Luna en Cerro Crocker. Daarna naar vrije landschildpadden: enorme wilde Galapagosschildpadden. Traag, worden ongeveer 200 jaar oud en 250 kg. Mannetjes zijn groter en hebben een langere staart. Jonge dieren kun je herkennen doordat ze meer lijnen op hun schild hebben. De naam Galapagos is afkomstig van een oud Spaans woord dat verwijst naar hun vorm. Er is slechts 1 atol in de Indische Oceaan waar ook “Giant Tortoises” voorkomen. Er zijn slechts 11 soorten Galapagosschildpadden over, door toedoen van de mens. Elk eiland heeft z’n eigen soort(en). De verschillende soorten zijn te herkennen aan de vorm van hun schild en de lengte van hun nek. Tenslotte naar een lavatunnel van ruim 300m. Deze tunnels ontstaan als lava aan de buitenkant afkoelt en stolt, terwijl er nog hete lava doorstroomt.

12.30 Lunch. 14.30 Naar Charles Darwin Research Station, net buiten Puerto Ayora:

 • Informatie over de Galapagos eilanden, de bedreigingen, het N.P. en de flora en fauna.
 • Tortoise raising centre: hier worden eieren van bedreigde Galapagoslandschildpadden uitgebroed. De jonge schildpadden groeien op in het instituut en worden uitgezet in de natuur als de lengte van hun schild 20 cm is (na 3-5 jaar). Het overlevingspercentage van het broedprogramma is 20-30%.
 • Informatie over de destructie van deze reptielen door de mens: door invoer van geiten e.d. die voedsel van de schildpadden opeten en hun eieren vertrappen, honden en katten eten de jonge schildpadden en consumptie van schildpaddenvlees door zeelieden.
 • Verschillende soorten landschildpadden, afkomstig van verschillende eilanden. Het is de bedoeling dat bedreigde soorten gaan paren en nakomelingen krijgen. Hier is ook “Lonesome George”, de enige overlever van het Pinta-soort. Ze proberen hem te laten paren met wijfjes, maar tevergeefs…
 • Verschillende soorten landleguanen.

16.30 Naar stadje Puerto Ayora gelopen en bekeken.  

F1140029

Floreana

Eerste bewoonde eiland. Daarom heeft het veel geïntroduceerde diersoorten, maar als resultaat hiervan zijn de landschildpadden uitgestorven. 7.00 Ontbijt. 8.00 Wandeling bij Punta Cormorant (hoewel hier geen cormorants (aalscholvers) zijn).

 • Het eerste strand is groenig door de olivine cristals (olivijn). Dit wordt gevormd als zeer hoge en lage temperaturen samenkomen.
 • Naar lagune met roze flamingo’s. Ze zijn roze omdat ze garnalen en krabbetjes eten, die een mineraal bevatten dat de flamingo’s roze kleurt. Jongen eten de eerste 2-3 maanden bij de moeder en zijn nog wit/grijs. Als ze zelf krabbetjes en garnalen gaan eten worden ze roze.
 • Tweede strand is spierwit. Stingrays in de branding. Veel krabben op de rotsen. Een bevruchte vrouwtjeskrab draagt haar eitjes eerst een periode bij zich op haar buik, onder haar schild. Daarna duwt ze ze uit haar schild en komen de eitjes na enig tijd uit.

10.30 Snorkelen bij Corono del Diabolo (Devil’s Crown) met de kapitein. Dit is een gezonken krater, alleen een cirkel van rotsen steekt nog boven het water uit. Beste duikplek van de Galapagos. Sterke stroming, ver in zee en golfslag, waardoor niet iedereen hier vooruit kan komen. Gezien: spotted eagle ray, white-tip reef shark onder een rots, morish idol, porcupine fish, guineafowl puffer (opgeblazen vis met gele stippen), cornetfish (naaldvis) king angelfish, barberfish, panamic sergeant major, sheephead mickey, grey mickey, streamer hogfisch, spinster wrasse, verschillende soorten papagaaivissen, dusky chub, yellow-tailed surgeonfish, yellow bellied & black triggerfisch en flag cabrilla.

12.00 Lunch. 14.00 Weer snorkelen bij Corono del Diabolo. Koud! 15.45 Naar Post Office Bay. Hier lieten o.a. walvisvaarders eind 18e eeuw berichten achter. De postbus is nogsteeds in gebruik: je kunt er kaarten en brieven achterlaten, andere bezoekers (en jezelf) kijken of er post bij zit bij jou in de buurt. Zo ja, dan geef je deze persoonlijk af. Zo hoop je je post te ontvangen… Fundamenten gezien van het huis, waarvan de barones die op mysterieuze wijze is verdwenen. In lavatunnel geweest, die langzaam onder zeeniveau loopt.  

Española

Española is bekend om z’n zeevogels, spectaculaire kliffen en “blowholes”. Het is het zuidelijkste eiland. 7.00 Ontbijt. 8.00 Wandeling bij Punta Suárez.

 • Bij aankomst op het eiland moesten we langs verschillende zeeleeuwen op het pad. Er waren schattige kleine zeeleeuwtjes. Een zeeleeuwtje was die nacht geboren en mockingbirds aten de placenta van de moeder op.
 • Op de rotsen lagen grote groepen zeeleguanen. Op Española hebben ze meer kleur (rood op de rug) dan op andere eilanden.
 • Yellow-billed/Nasca/Masked Booby: gele snavel en grijze poten, zwart-witte veren. Vermakelijk om naar te kijken: mannetje en vrouwtje bieden elkaar takjes aan. Masked Boobies prefereren de kuststrook van de eilanden, terwijl Blue-footed boobies liever in het binnenland leven.
 • Galapagos albatrossen (Waved Albatross): De 12000 paren leven alleen op Española en zijn aanwezig van april tot december. Zijn monogaam gedurende hun hele leven (40 jaar). Zodra ze teruggekeerd zijn op Española keren ze terug naar hun partner en begint hun baltsritueel. Ze tikken met de snavels tegen elkaar en dansen om elkaar heen. Het ei is 10 cm. Als het ei gelegd is, wordt het 30m gerold, anders komt het niet uit. Broedtijd: 55 dagen. Het zijn de grootste vogels van de Galapagos, met een spanwijdte van 2,40m.
 • Lavahagedissen: mannetje is groen/rood en zwart gestreept. Vrouwtje heeft een rode keel.
 • Oystercatcher: zwart-witte vogel, met lange rode snavel.
 • Fregatvogels, blue-footed boobies, lavameeuw.
 • Superblow: door een golf komt water door een tunnel/spleet in de kliffen en spuit wel 50m omhoog! Vanaf de kliffen heb je een prachtig uitzicht hierop.
 • Het uitzicht over de kliffen, waar het water tegenop spat, is prachtig.

12.00 Lunch met illegaal gevangen kreeft. 13.30 Naar het lange, hagelwitte strand van Gardner Bay. Snorkelen naar een rots in zee: white-tip reef shark gezien in grot en zwemmend. Verder gezien: giant damselfish, goldspot sheephead, batfish, rainbow- & spinster wrasse, streamer hogfish, dusky sergeant major, blue striped snapper. Aan het strand lagen veel zeeleeuwen.

F1040006

San Cristobal en terug naar Quito

7.00 Ontbijt. 8.00 Met boot naar Interpretation Centre: uitleg over het ontstaan van de eilanden, geschiedenis, evolutie, komst van mensen en de schadelijke gevolgen ervan, de huidige Galapagos en het N.P. 9.00 Naar Puerto Baquerizo Moreno. 10.00 Naar vliegveld 11.30 Vertrek vliegtuig naar Quito, met tussenstop in Guayaquil. 16.00 Aankomst in Quito. 17.30 Aankomst in Hotel Real Audiencia.

Quito

Naar La Ronda. Dit wijkje moet het meest romantische stukje koloniaal Quito zijn. Wit / blauwe huizen met geraniums voor de ramen. In de koloniale tijd trokken gitaarensenades (rondas) hier veel publiek. Het was echter een onbetrouwbare en gevaarlijke buurt, zonder mooie huizen…  De stad in:

 • Casa de Sucre: oude woning van de held Antonio José Sucre, nu museum.
 • Iglesia El Sagrario (1657-1706): was gebouwd als hoofdkapel van de Catedral. Nu zelfstandige kerk.
 • Palacio de Gobierno (Presidentieel Paleis): zwaar bewaakt door bewapende militairen. Aan een militair gevraagd of we heb gebouw mochten bekijken: we mochten de voorgallerij en de patio zien. Vanuit de patio konden we het beroemde muurmozaik van Oswaldo Guyasamin zien, over de tocht door de Amazone. Veel militairen maakten een praatje met ons.
 • Naar Iglesia La Compañia: deze barokke kerk is bijna geheel bedekt met bladgoud. Zuilen en plafonds hebben Moorse invloeden. Muurschilderingen uit de school van Quito. Veel kostbare schatten uit de kerk zijn door de Spanjaarden meegenomen (1767). Voor het altaar ligt Mariana de Jesús begraven (beschermheilige van Quito). Prachtige kerk, alleen altaar is erg druk en de gevel staat in de steigers.
 • Naar winkels onder Palacio Arzobispal en de VVV.
 • Monasterio de San Augustin bezocht (Gouden Klooster). Mengeling van Arabische en gothische, oude en nieuwere stijlen: het oorspronkelijke bouwplan is later niet altijd gerespecteerd. Een man sprak ons aan in de kerk en vroeg of we een rondleiding wilden. Wij bedankten hem, maar toen loodste hij ons mee naar zijn winkel, waar we bijna niet weg kwamen: hij smeekte ons iets te kopen…
 • Naar museum van het klooster: hier kregen we verplicht een rondleiding in het Spaans (ook al snapten we er niets van). In Sala Capitular is de onafhankelijkheidsverklaring van Quito getekend (1809). In de catacomben onder deze zaal liggen de aanvoerders van de onafhankelijkheidsstrijd begraven. Mooie patio met olieverfschilderijen van Miguel de Santiago.

12.30 We lopen richting de nieuwe stad, langs Teatro National de Sucre: mooie, gerestaureerde schouwburg;  Parque la Alameda met:  Monument voor bevrijdingsleger van Simón Bolívar;  Observatorio  astronomico (eind 19e eeuw): oudste sterrenwacht, nogsteeds in gebruik;  Vijver waarin je met bootje of waterfiets kunt varen, onder genot van keiharde muziek! Parque El Ejido: drukbezocht door Ecuadorianen, ontmoetingsplaats voor lokale bevolking. Kunstmarkt: soort Otavalo in het klein. 14.00 Via Hilton Colon naar nieuwe deel met winkels, restaurants, etc. In leuk restaurant gegeten, gewinkeld en T-shirt van de Galapagos gekocht. 18.30 Gegeten onder Monasterio San Francisco. Mooie foto’s gemaakt van verlichte gebouwen. 21.00 Toen we terugliepen is van reisgenoot Gerda haar fotocamera gejat. Geprobeerd dief te volgen, maar hij verdween in La Ronda (’s avonds erg gevaarlijk). Gerda heeft na veel gedoe aangifte gedaan.

Terugreis naar Schiphol

5.30 Opstaan 6.00 Met bus naar vliegveld van Quito. 9.15 Vertrek vliegtuig naar Amsterdam, via tussenstop in Bonaire. Het was vreemd om weer Nederlands in het vliegtuig te horen (KLM).  Aankomst op Schiphol 5.00 lokale tijd: aankomst in Amsterdam.

F1100024

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s