Geplaatst in Reisverhalen Ecuador en Galapagos

Ecuador en Galapagos deel 3

Naar Guayaquil

Vertrek naar Guayaquil met de bus. We rijden door El Cajas de Andes uit en dalen (door het wolkendek) af naar zeeniveau. We zagen het landschap veranderen van berglandschap naar een vruchtbare tropische kuststrook (Costa) met veel bananen-, cacao- en koffieplantages. Helaas kreeg de bus een lekke band, maar dat was na ¾ uur gerepareerd. 13.00 Aankomst in hotel Las Peñas in Guayaquil. Guayaquil is de grootste stad en haven van Ecuador met bijna 3 miljoen inwoners. Tevens is het economische hart van het land. Guayaquil ligt aan op de westelijke oever van de drukke Guayas: een rivier die bevaarbaar is voor de grote zeeschepen, die de haven vanuit de Grote Oceaan, via de Golf van Guayaquil bereiken. Tussen Quito en Guayaquil heerst een concurentiestrijd, vanwege hun verschillende karakters: Quito is een verfijnd centrum voor kunst en cultuur en ze vinden de inwoners van Guayaquil lomp en saai. Guayaquil is een snel groeiend handelscentrum met hard werkende zeelui en arbeiders, ze vinden de Quiteños saai, achterlijk en dom omdat ze in een stad wonen zonder nachtleven.

 • Parque del Centenario: grootste plein van de stad, met tientallen monumenten. In het park lopen leguanen vrij rond.
 • Catedral (1948): neogotisch, met mooie gebrandschilderde ramen en een marmeren altaar uit Cuenca. De oorspronkelijke houten kathedraal (1547) is bij een van de vele stadsbranden verwoest.
 • Parque Bolívar: oude botanische tuin voor de Catedral. Ruiterstandbeeld van Simón Bolívar. In de vijver van het park zwemmen schildpadden, er lopen leguanen en eekhoorns los rond.
 • Naar de boulevard Malecón Simón Bolívar, met veel cafe’s, parken, limonadeverkopers en: – Torre Morsica (1770): Moorse klokkentoren. – La Rotonda: standbeeld ter ere van de historische ontmoeting tussen de twee grote bevrijders van het continent: Simón Bolívar en de Argentijnse generaal José de San Martín. De ontmoetting leidde tot het Akkoord van Guayaquil, waarbij Venezuela, Colombia en Ecuador zich verenigden tot Gran Colombia. La Rotonda is zo gebouwd, dat je elkaars gefluister van weerszijden kunt horen.
 • Palacio Municipal
 • Las Peñas: schilderachtige, oude wijk op een heuvel, wordt vooral bewoond door kunstenaars.
 • We lopen de 445 treden omhoog tot de top van de Cerro Santa Ana met de vuurtoren. Vanuit de vuurtoren hebben we prachtig uitzicht over Guayaquil, de haven, rivier en eilanden. Enige tijd geleden was de wijk vervallen en crimineel, maar nu is hij weer helemaal opgeknapt.
 • Kerk Santo Domingo (1548): oudste kerk van Guayaquil. Op de binnenplaats is een geneeskrachtige bron.
 • Over de autoweg langs de boulevard, was een demonstratie / optocht van scholieren. Voor de kerk Santo Domingo waren bijbehorende muziekoptredens / festival, waar we nog even gekeken hebben.

F1030016

Naar de Galapagos eilanden

8.00 Naar vliegveld van Guayaquil. 10.00 Vlucht naar de Galapagos eilanden.10.30 lokale tijd (1 uur eerder): Aankomst op San Cristobal. Reisleider Adriano haalt ons op. 12.00 Aankomst op onze boot “Amigo”, in de haven van Puerto Baquerizo Moreno (hoofdstad van de Galapagos). Onze hutten zijn onderin de boot, krap, muf en in de hoekjes niet superschoon (later bleken er ook kakkerlakken te zitten), maar de boot ziet er verder leuk uit. In de haven wachten de zeeleeuwen al op ons. Het water is heel blauw en helder: je ziet alle vissen zwemmen.  13.00 Lunch. 14.30 Wandeling over Isla Lobos:

 • Zeeleguanen (Marine Iguana): kunnen wel 1,5m worden en zijn zwart. Ze voeden zich bijna uitsluitend met zeealgen. De overmaat aan zout die ze binnenkrijgen, niezen ze uit. Ze zwemmen door slagen te maken met hun platte staart en houden hun poten langs hun lichaam. Communicatie onder soortgenoten door hoofdschudden (ja-knikken).
 • Landhagedissen (Lava Lizards): vrouwtjes hebben vaak rood om de nek en het hoofd. Predators. Mannetjes maken een soort push-ups: de frequentie en diepte van elke push-up heeft een speciale betekenis voor de soortgenoten (vgl. hoofdschudden leguanen)
 • Zeeleeuwen (Sea Lions): baby’s drinken 3 jaar bij de moeder en verlaten dan de familie. Ze hebben dan geleerd te vissen in de open zee. Elke familie heeft 1 beer (man): hij is groter dan de rest en heeft een soort bult op z’n hoofd. Hij beschermt de familie. Zeeleeuwen zwemmen tot 40-50 km uit de kust.
 • Blauwvoet Jan-van-Gent (Blue-footed Booby), o.a. paartje met nest en ei: Mannetjes hebben kleinere pupillen dan vrouwtjes en vrouwtjes zijn groter. Een paartje kan tot 3 jongen grootbrengen. Baltsritueel: mannetje en vrouwtje dansen om elkaar heen van poot op poot. Als het goed gaat komen ze gezamelijk tot een “skypointing” (staart, vleugels en snavel naar boven rekken). Daarna paren ze. Vaak biedt een paartje elkaar takjes aan. De blauwvoet Jan-van-Gent heeft z’n nest op de grond. Het gebied waar het ei ligt wordt gemarkeerd door een ring poep. Mannetje en vrouwtje broeden beide. Ze voeden zich door naar vis te duiken.
 • Bruine pelikanen: Als ze duiken naar vis, nemen ze tot 13 liter water mee in hun snavelzak. Als het hoofd van de pelikaan boven water komt, loopt het water uit z’n snavel, trekt de zak samen en slikt hij de vis door.
 • Vanuit de verte fregatvogels gezien.
 • Diverse Darwinvinken (zwart en geel), o.a. ground finch. Er zijn 13 soorten Darwinvinken op de Galapagos. De vinken evolueren nogsteeds en zijn daarom lastig uit elkaar te houden. Het belangrijkste verschil is hun snavel: de vorm en grootte van de snavel heeft zich aangepast aan het soort voedsel dat op het eiland voorkomt.
 • Sally Lightfoot krab: gekleurde krab. Ze voeden zich met alles wat ze kunnen bemachtigen. Ze hebben een belangrijke rol in het schoonhouden van de kust. De naam is afkomstig van een Caribbische danser en verwijst naar het van rots naar rots springen van de krabben.

16.00 Snorkelen. Het water is ijskoud (18ºC), omdat de Humboldt stroming op dit moment langs de eilanden gaat. Deze stroming komt rechtstreeks van de zuidpool. Momenteel is het het koude en drtoge seizoen. In het warme, vochtige seizoen is de temperatuur van water en land wel 8ºC warmer. Sting ray (rog) gezien, diverse grote en kleine vissen, zeeleeuwen. 18.00 In Puerto Baquerizo Moreno. 19.00 Diner, Halverwege de nacht werden we wakker omdat we gingen varen: kabaal van de motor en veel deining!

Santa Fe en North Seymour

7.00 Ontbijt. 8.00 Wandeling op Santa Fé: Klein eiland, gevormd door lava en wit koraal dat vroeger onder water lag. Vier miljoen jaar geleden is het eiland gevormd, doordat het omhoog gestuwd werd door magma. Het eiland is droog en er groeien veel cactusbomen (opuntia) die alleen voorkomen op Santa Fé. Op het strand lag een jong, verlaten zeeleeuwtje, dat waarschijnlijk sterft. Verder hebben we gezien: bruine pelikanen, blauwvoet Jan-van-Genten, zeeleeuwen, zeeleguanen, landleguanen (Conolophus pallidus, komt alleen voor op Santa Fe), diverse darwinvinken en Sally Lightfoot krabben. Landleguanen eten voornamelijk planten, soms insecten of kleine dieren. Vooral in het droge seizoen is het moeilijk voor ze voedsel te vinden. Soms wacht een landleguaan wel 2 weken tot een eetbare vrucht uit een boom valt. Spijsvertering is erg langzaam: duurt 2 weken. Na 120 dagen is een ei uitgebroed.

9.30 Snorkelen: gezwommen / gespeeld met zeeleeuwen. Zwemmende Eagle Ray gezien, 2 schildpadden, papagaaivissen, sergeant major, black striped salema, king angelfish, bullseye pufferfish, yellowbellied triggerfish. 11.00 Varen naar North Seymour. 12.00 Lunch. 13.00 Aankomst op North Seymour. Wandeling over het eiland:

 • Fregatvogel: Het mannetje heeft een rode keelballon, waarmee hij het vrouwtje verleidt. Veel jongen gezien. Jongen worden groot gebracht door het mannetje en vrouwtje. Fregatvogels bouwen hun nest in een boom, omdat ze slecht kunnen lopen. Ze “tippen” vis uit het water, omdat ze niet kunnen duiken. Soms eten ze jongen van de blauwvoet Jan-van-Gent.
 • Blauwvoet Jan-van-Gent: veel jongen gezien, van verschillende leeftijden. Jongen krijgen pas na 3 jaar blauwe poten, eerst zijn de poten wit-grijs. Een jong kan na ongeveer 48 maand vliegen.
 • Landleguanen, die oorspronkelijk van Baltra komen. Mannetjes hebben een gele kop / rug.
 • Swallow-tailed, red eyed gull (meeuw): vissen in het donker; ze kunnen dan veel zien door hun grote ogen.
 • Bruine pelikanen.
 • Vinken
 • Blackbird / black noddies: worden vaak gezien bij groepen vissende vogels. Ze vangen ontsnapte vissen en eten vissen die aan het wateroppervlak zwemmen.
 • Zeeleeuwen

Hierna gingen we varen en werd bijna iedereen zeeziek, helemaal toen we een zoute welkomstcoctail kregen.

Bartolomé Island en Chinese Hat

Bartolomé Island ligt in de Sullivan Bay van Santiago. 6.30 Wandeling op Bartolomé. Bartolomé is een van de meest bezochte eilanden, vanwege het landschap, de baai en Pinnacle Rock. Om de drukte voor te zijn vertrekken we vroeg. Het eiland is geologisch jong (700-1000 jaar?). Het heeft een vulkanisch landschap van lavastenen en –as, lavatunnels en kraters van ontsnappende gasbellen. De enige vegetatie zijn “pioneer plants”: ze voorkomen erosie. De westelijke eilanden van de Galapagos zijn jonger (3-5 miljoen jaar oud) dan de oostelijke (1 miljoen jaar). Door verschuivende aardplaten is de eilandvorming nog steeds gaande. Vanaf de top van de vulkaan (114m) heb je een prachtig uitzicht over Pinnacle Rock, de baai en Santiago. 8.00 Ontbijt. 9.00 Snorkelen rond Pinnacle Rock: prachtig begroeide rotsen, koraal, zeeplanten, zeesterren, zeeschildpadden, door het water “vliegende” pinguïns en een zeeleeuw die me onder water aankeek en daarna onder me door zwom. Veel gekleurde vissen: yellow tailed mullet, stone scorpionfish, four-eyed blenny, large banded blenny, guineafowl puffer, surgeonfish, yellow bellied & black triggerfish, bumphead, bicolour, bluechin & azure parrotfish (papagaaivis: je kunt hun tanden zien, hiermee schrapen ze voedsel van de rotsen), rainbow wrasse, white & yellow damselfish, panamic sergeant major, king angelfish, fine-spotted moray, yellow tailed grunt, creole fish, pilotfish. Over strand gelopen. 11.00 Varen naar Chinese Hat. 12.00 Lunch. 14.00 Wandelen bij Chinese Hat. Mooie lavaformaties en –tunnels. Het eiland dankt z’n naam aan de vorm. Aan het einde van de trail kijk je mooi uit over zee, vanaf kliffen met krabben, zeeleguanen en zeeleeuwen. Galapagos Hawk gezien: zeldzaam, er leven nog slechts 130 paren op de Galapagos. Hij staat aan de top van de voedselketen van de Galapagos. 15.00 Snorkelen bij Chinese Hat.

 

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s