Geplaatst in 2015 Porto en Lissabon

Verrassend Porto en Lissabon

Hehe we mogen weer. Op vakantie :-). Eerst nog een ochtendje werken. Maar dan is het zover. Opgepikt bij het station door Rudy en Joris gaan we eerst naar het pension van Joris. Na een dikke knuffel vertrekken we naar Hoofddorp. Daar pakken we de shuttlebus naar Schiphol. De zon schijnt parmantig op onze bolletjes als we zitten te lunchen op het promenadedek. Rudy heeft een of andere vliegtuigspotter uit London aan zn snoer. En Marianne probeert alle zonnestralen te pakken aangezien het in Porto regent. Jakkie. ‘S avonds eten bij Plein 14. Zo druk als het de vorige keer was hoe rustig is het nu. De auto in de parkeergarage gezet. Alleen die kon Marianne niet meer terug vinden. De garage was dicht, omgelopen en toen ??? Geen idee meer waar ie stond. Pff eindelijk weer gevonden en als de wiedeweerga terug naar t hotel.
Lekker geslapen en op tijd vertrokken naar Schiphol. Daar snel ff inchecken. En dan op naar de lounge, Rudy heeft een loungekaart waar we over de hele wereld toegang kunnen krijgen tot lounges waar we lekker verwend worden. Oh….nee…dat kan nog niet. Het personeel van de TAP Portugal incheckbalie is nergens te vinden. Dus nog ff wachten met loungen. Geen minuut eerder dan twee uur voor vertrek gaat de balie open. O nee wat sloom gaat dat er aan toe. Er zitten echt vreselijke sloompjes achter de balie. Nou ja uiteindelijk toch onze boardingpass en kunnen door de controle. Hup naar de lounge want Rudy heeft natuurlijk niet voor niks die kaart aangeschaft… We hebben een goede vlucht naar Lissabon. We hebben precies een uur overstaptijd om de vlucht naar Porto te halen. Nou dat lukt prima aangezien we uiteindelijk een uur vertraging hebben…pfff. Dan komen we in een Ieniemienie vliegtuigje terecht. Je kunt er niet rechtop in staan. En je hebt 1 stoel, gangpad en dan 2 stoelen. Wel cosy. We zitten klaar voor de nootjes en het drankje maar die zijn nooit gekomen. De crew zat zich heerlijk vol te stouwen. Maar behalve dat de businessclass en glaasje water of jus mochten hebben kwam er verder niks. Met de metro naar ons hotel. Wel een slome metro. We denken dat dit HET woord wordt van de vakantie. Leuk hotel. Wel met Vietnamese bedden. Dus kei hard. We halen lekkere dingetjes bij de supermercado en liggen er vroeg in.
Vandaag met de hop on/hop off bus in Porto op pad. Het is fris en het regent zo nu en dan. En soms meer nu dan dan. Toch is Porto mooi. En moeten we echt nog een keer bij zonlicht zien. Je kunt hier nog voor een paar euro eten en drinken. Maar nadat we toch redelijk verkleumd zijn laten we de bus voor wat ie is.
In het hotel even opwarmen en dan toch weer de stad in voor een hapje. We komen Nederlanders tegen die ons een Kaapverdisch restaurantje aanbevelen. Zes euro voor de dagschotel! De meeste restaurants gaan hier 7 uur open dus we duiken een tentje in voor een drankje. Leuke tent. De ober z’n oma kwam nog uit Maastricht. Zij heeft in de oorlog het vliegtuig genomen. In het vliegtuig z’n opa tegen gekomen en ja dat was het verhaal :-). Toen brak de hemel open. Uiteindelijk toch maar met onze twee euro vijftig paraplu naar Kaapverdië gelopen. Het leek ons helemaal niks! Dus stilletjes weer vertrokken. Gelukkig iets anders leuks gevonden. Lekker gegeten!
Jaja spannend vandaag, we gaan met Ryanair terug naar Lissabon. Veel over gehoord en nu dan onze eerste ervaring met hen. Nou echt werkelijk waar zonder een woord te liegen. We vonden het best te doen. Maar misschien kwam het ook door het heerlijke loungen op het vliegveld waar we voor het eerst port hebben gedronken. M vond het best aardig. R vind het niks. We hadden al meer mogelijkheden gehad maar dat hadden we niet gedaan. Maar goed met onze buik vol drank en lekker hapjes hebben we het naar onze zin gehad voor en tijdens de vlucht. We waren de eersten die gingen inchecken. We werden netjes geholpen en ook bij de gate hadden we niks te klagen. We vermaakten ons prima op het platform waar we moesten wachten voor het rode licht voordat we het vliegtuig in mochten. We hadden wel zitplaatsen met extra been ruimte. Voor zo’n korte vlucht van 40 minuten. Prima! We zijn net terug van M’s eerste kennismaking met Lissabon. Leuk! Dus een goed vooruitzicht voor de komende dagen!
Vandaag is het plan om Lissabon te (her)verkennen, het zou 25 graden worden dus dat ziet er goed uit. Na een goede nachtrust en een matig ontbijt (te veel gasten en te weing personeel) nog ff de handen uit de mouwen, want we verkassen van het ene hotel naar het andere. Ons hotel waar we 4 nachten gaan verblijven ligt hemelsbreed circa 2 kilometer van het andere hotel, echter wel een behoorlijke steile klim met onze bagage over die kaseien. Het is een prachtig nieuw hotel, met als thema Muziek. Als je binnen bij de receptie aankomt hebben ze van de balie een soort van groot drumstel weten te maken, heel tof. Het is werkelijk helemaal in het hotel doorgevoerd. We hebben al aardig wat hotels op de wereld bezocht, maar dit is wel een toppertje. Genoeg hierover. We gaan op weg naar het Castello Jorge… Dit kasteel ligt boven op een berg wat een mooi uitzicht heeft over Lissabon. We gaan hier naar toe met een geweldig leuk piepend en krakend historisch trammetje (tramlijn 28 voor hen die dit herkennen) dat zich al slingerend een weg baant naar boven, afgeladen met vooral toeristen. Boven aangekomen drinken we ff wat en genieten van het uitzicht. Dan door naar het kasteel. Prachtig uitzicht over de stad. En een grote ruïne. Maar wel mooi om het gezien te hebben. Met de tram weer terug naar “beneden”.
Na wat door de stad te hebben gelopen gaan we op weg naar Torre de Belem. Dit is een soort van vestingtoren die aan de rivier de Taag ligt. Rudy heeft er echt zin in, dus niet. Dit is nu de 4e keer dat hij hier naar toe “moet”. Maar voor zijn vrouwtje heeft hij dit wel over…… Blijkt dus dat het niet zo goed te bereiken is en je genoodzaakt bent een behoorlijk stuk vanaf het tramstation te moeten lopen, en ja, dat vind Rudy niet zo leuk. Maar goed, vlak bij de toren blijkt nu sinds 3 jaar een bar/restaurant te zitten. Rudy mag vast een tafeltje in de zon bezet houden onder het genot van een koud biertje en Marianne gaat de toren zelf bekijken. Echter, na een kwartier schuift ze ook aan op het terras, de toren bleek te zijn gesloten.
Al met al een heerlijke dag gehad. We hebben genoten van de pastelerias. De Portugezen drinken hier de koffie met iets lekkers erbij. Veelal zoet gebak maar ze hebben ook hartige snacks. Ze staan vaak aan de toonbank te eten en te drinken. Veelal is het daar goedkoper dan dat je buiten op het terras zit. Dus wij staan ook binnen van alles op te fretsen.
Hiephiephoera Mama is jarig :-). Voordat de wekker gaat is M al wakker. De zon straalt al lekker. Dus de korte broek gaat aan. Dan vlug naar beneden. We zijn benieuwd naar het ontbijt. Nou dat mag er zijn. Nog een fotootje gemaakt met een cakeje ter ere van mam’s verjaardag. En de verjaardags app verstuurd. Daarna de tassen gepakt want we gaan de dag weer ten volle benutten. We gaan met de metro naar het treinstation om aldaar naar Sintra te vertrekken. Dat ligt een half uurtje treinen van Lissabon vandaan. Een minuut voor tijd springen we in de coupe. Bij aankomst huren we een elektrische mug. We passen er met z’n 2-en in. Maar dan houdt het ook op. Het gebied is heuvelachtig maar prachtig. We scheuren langs de verschillende paleizen. Veel pracht en praal. We genieten volop. Na het laatste paleis gaat M ff rijden. Het is lastig rijden want als je op het gaspedaal drukt zoef je met een noodgang er vandoor zeker als je dan ook nog bergafwaarts gaat. Al met al een heus avontuur. De wegen zijn sowieso erg bobbelig door alle klinkers. Op eens moeten we linksaf steil om hoog. Zo steil dat we eerder achteruit gaan dan vooruit. M ziet het niet meer zitten en volgens haar gaan we verkeerd. En zo stoppen we halverwege en gelukkig ziet R kans om het mugje te keren en vervolgens heelhuids weer beneden krijgt. Pff zo gebeurd er altijd wel wat.
In Lissabon terug gekomen nog lekker wat geslenterd en gedronken en ons voorbereiden op de dag van morgen.
Erg warm gaat het worden, boven de 30 graden…..onze plannen aangepast, we gaan naar de overzijde van de rivier de Taag met de ferry en een stuk wandelen langs de rivier richting het Christusbeeld. Na heerlijk te hebben ontbeten gaan we naar het centrum. We gaan eerst een bezoekje brengen aan Elevator Santa Justa, dit is een lift gebouwd in 1902 door een leerlng van Gustaaf Eiffel. Boven gekomen hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Dan gaan we ff wat drinken bij onze favoriete pasteleria Brasileira. Een cerveza en een aqua con gas, dit samen met een heerlijke pasteitje met kip. Er belanden hier dagelijks honderden, misschien wel duizenden pasteitjes in combinatie met koffie en biertjes in de magen van de Portugezen. We gaan richting de ferry terminal en pakken de boot naar de overzijde. In een kwartierje zijn we over. De temperatuur is al bijna 30 graden als we gaan wandelen langs de rivier. We lopen over een smal weggetje langs diverse oude vervallen pakhuizen die al jaren leeg lijken te zijn. We komen uiteindelijk bij twee restaurantjes, heerlijk is het hier, ondanks hitte, maar dankzij de wind. Lekker genieten van een koele versnapering, genieten we van de zon en het uitzicht. We gaan verder en gaan met een lift, die aan de buitenzijde langs een rots is gebouwd, zo’n 60 meter omhoog. We hebben wederom een mooi uitzicht over Lissabon, het Christusbeeld en de grote brug over de Taag. We lopen terug naar de boot en besluiten om met de trein een bezoekje te brengen aan Estoril. Dit is een bekende badplaats waar tot in 1996 ook de Formule 1 werd gereden. Het is hier bij het strand en boulevard wel uit te houden, dit terwijl de 32 graden is bereikt. Het is druk met lokalen en toeristen. ‘S avonds gegeten bij de Mexicaan. Nou dat was ook weer wat. Taco’s wat eigenlijk tortilla’s waren waren vreemd. Mes en vork werd niet aan gedaan. En meneer had iets besteld waar 4 pepertjes achter de stonden, dus die stond binnen de kortste keren in de fik! Dus die was zowel van buiten als van binnen rood.
De een na laatste dag alweer. Cascais is the place to be vandaag. Handdoeken mee want we gaan de zee opzoeken. Het is 40 minuten met de trein. Maar ja dan moet je eerst wel bij de trein zien te komen. Potverdikkie de metro ligt eruit. Sta je daar mooi stom te koekeloeren. Nou dan maar met de bus. Die Lisboacard halen we er wel dubbel en dwars uit en hij is super makkelijk. We hobbelen langs de kust, dus prachtig uitzicht, op ons gemakkie richting Cascais. Als we uitstappen is het al lekker warm. Helaas zijn de gratis fietsen op en verkennen dus maar lopend het prachtige plaatsje. Het is zeer zeker de moeite waard. Wel toeristisch maar ook wel knus. Nadat we het stadje voldoende verkend hadden zijn we al lopend richting Estoril gelopen! Een fikse wandeling bij 32 graden. Jaja dat hadden jullie niet gedacht 🙂 Prachtige tocht en genoeg cafeetjes onderweg waar we af en toe ff stopten in de schaduw. In Estoril aangekomen hebben we nog heerlijk gezwommen en lekker geluierd.
Weer teruggekomen in Lissabon zijn we nog langs “onze” pastelerias gegaan om uiteindelijk naar ons hotel terug te keren. Daar lekker alle zon afspoelen om dan voor de laatste keer de stad in te gaan en heerlijk te gaan eten bij het Hardrock cafe.
Al met al een kei leuke stedentrip gehad!

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s