Geplaatst in Taalreis Granada Spanje

Dia de la Cruz

Dia de la Cruz

Dia de la Cruz

Drie mei, een feestelijke dag voor de inwoners van Grananda. Granada in Spanje. Eén van de steden van de Andalusische driehoek. Granada, fameus om haar universiteiten, prachtig gelegen aan de voet van de Sierra Nevada waar je het hele jaar door kunt skiën. Maar ook het strand is niet ver weg. De stad heeft een rijke multiculturele geschiedenis met als resultaat het Alhambra en andere monumenten zoals Capilla Real en de wijk El Albayzin. Allemaal de moeite van het bekijken waard. Waar het minder om bekend is is de dag van het kruis, dia de la Cruz.

Moeder en dochter dansen de flamenco.
Moeder en dochter dansen de flamenco.

Het ontstaan van drie mei gaat ver terug naar het verleden. Het feest ligt waarschijnlijk bij de zoektocht naar het kruis waaraan Jezus stierf. De legende gaat dat keizer Constatijn I een strijd voerde aan de oevers van de Donau. Op een nacht had Constatijn een visioen van een kruis in de hemel en daar stonden de woorden: met dit teken zult u zegevieren. Constantijn gebruikte een kruis en hij won de strijd gemakkelijk. Terug in Spanje werd Constantijn christen gedoopt en hij gaf de opdracht kerken te bouwen. Zijn moeder stuurde hij op pad om het echte kruis te zoeken waaraan Jezus stierf. De moeder vond drie delen en één daarvan behoorde tot het echte kruis. Zij plaatste de drie delen een voor een over zieke mensen. Zij werden genezen bij de aanraking van het echte Kruis.

Ook de kleinsten doen mee.
Ook de kleinsten doen mee.

Vanaf die tijd, elk jaar iets grootser, wordt de derde mei gevierd met op elke hoek van de straat en op elk plein van El Albayzin een versierd kruis. De weken voorafgaand aan drie mei worden de kruisen met familie, vrienden of de buurt in elkaar geknutseld en voorzien van bloemen. De mooiste wint een prijs. Het is een vrolijke gebeurtenis waar de vrouwen gekleed zijn in hun flamecojurk, ook de allerkleinste meisjes. Op de pleinen dansen ze op traditionele muziek en drinken daar een fris wijntje bij en eten er uiteraard een lekkere tapa bij. In Granada is het overigens zo dat in welk café je ook bent, je altijd bij je drankje een gratis tapa bij krijgt. En die zijn lekker!

Dus ben je van plan in het voorjaar een keer naar Granada te gaan, en dat is zeker een aanrader, neem dan deze dag mee. Slenter op je gemak door Granada, dool door de nauwe steegjes van El Albayzin, loop langs de romantische pleintjes en pittoreske straathoeken. Verwonder je aan de kleine, grote, mooie, fraaie kruisen. Die allemaal stralen in deze stad. Laat je verleiden door de zon en de muziek en geniet van alle vrolijkheid om je heen. Kijk naar de kleine kinderen die voor het eerst hun flamenco dans doen en zie de jongeren tijdens de dans driftig met elkaar flirten. En geniet van de souplesse van de ouderen die de moeilijkste passen met gemak doen en van het plezier dat van hun afstraalt.

Auteur:

Aangenaam, ik ben Marianne. Geboren in Lemmer (Frl). En daar is het allemaal begonnen. De liefde voor de natuur. Het weidse landschap, de in de zonschitterende meren en de bossen. Ik geniet er nog steeds van. In de zomervakantie namen mijn ouders mijn zusje en broertje mee in de auto en dan toerden we door heel Europa. Wij drieën opgepropt achterin, onderweg naar het moois in Europa. Andere talen andere culturen. Heerlijk. Eenmaal op mezelf bracht mijn eerste verre reis me naar Sri Lanka. Wat onwennig zag ik met grote ogen alle wonderschone gezichten die we “thuis” niet hadden. Mijn tweede reis is het virus verder in me geslopen, het reisvirus bedoel ik dan. De trip ging naar Costa Rica. Met een paar reisgenoten die zeer veel wisten over de flora en fauna van dat land werd ik echt gegrepen door al het moois. De drang om dit te delen via verhalen en foto’s werd ook steeds groter. En nu is het eindelijk dan zover. Op deze pagina vind je mijn verhalen en foto’s. Geniet ervan! Update: inmiddels al heel wat landen bezocht en vele verhalen mogen schrijven. Met het schrijven doorleef je zo'n dag / vakantie / moment nog een keer. Wil je meer weten of kan ik iets voor je betekenen neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s